Logo BoekensteunOp zoek naar inspiratie voor je project? De projectbeschrijvingen, filmpjes en updates van alle projecten op Boekensteun staan nog allemaal online. Je vindt ze in het overzicht van culturele crowdfundingprojecten op deze website. De erfgoed- en nieuwe literaire projecten staan er naast elkaar.

De manier waarop de projecten op Boekensteun geld ophaalden verschilt:

  • Giften aan erfgoedprojecten waren definitief. Werd het doelbedrag niet gehaald?  Dan ging de donatie toch naar de betrokken erfgoedinstelling.
  • Bijdragen aan de literaire projecten gingen alleen naar de projecthouder als de financiering van het project succesvol was. Werd het doelbedrag niet gehaald? Dan ging het geld terug naar de investeerders.

Voor de erfgoedprojecten werkte Boekensteun samen met de Koning Boudewijnstichting. Donateurs hadden de keuze om te schenken via twee kanalen: rechtstreeks of via de Koning Boudewijnstichting. Bij een rechtstreekse gift kregen de schenkers een kleine tegenprestatie. Bij een gift via de Koning Boudewijnstichting kregen ze een fiscaal attest.

De projecten in cijfers

De eindbalans van de erfgoedprojecten in de eerste 15 maanden van Boekensteun was goed. Van de elf projecten haalden er zes hun financiële doelstelling volledig. Drie van deze zes verzamelden zelfs meer dan de helft extra.

Van de projecten die hun doelstelling niet volledig bereikten, verzamelden er drie 60 procent of meer van het doelbedrag. Slechts twee projecten kwamen moeizaam van de grond en haalden de kaap van 20 procent net niet. Ook alle niet geslaagde projecten konden volledig of gedeeltelijk gerealiseerd worden. Soms maakte de verhoogde visibiliteit van de crowdfundingsactie andere vormen van aanvullende fondsenwerving mogelijk.

Totaal doelbedrag:31 230 euro
Totaal opgehaald:34 290 euro
Aantal donateurs:538
Gemiddelde gift:64 euro
Mediaangift:40 euro

De resultaten van de nieuwe literaire projecten oogden minder positief. Maar een van de vijf projecten kreeg de financiering rond. Waarom deze projecten minder succesvol waren leest u in het interview met Koen Van Bockstal van het Vlaams Fonds voor de Letteren.